Sebun sydän on aina Kylillä

09. 05. 22

Kirkkonummi Rangersin miesten edustusjoukkue pelasi viimeisen ottelunsa päävalmentaja Sebastian Fager-Pintilän alaisuudessa 10. huhtikuuta. Joukkue varmisti karsinnassa sarjapaikan ja jatkaa syksyllä Divarissa. Fager-Pintilä jatkaa seuran valmennuspäällikkönä. Päävalmentajan hommat kuitenkin kiinnostavat jatkossakin, joko Kylillä tai jossain muualla.

Sebu tulee haastatteluun kirjasto Fyyrin kahvilaan pari minuuttia sovittua aiemmin. Uusi piirre miehessä. Vuosien mittaan olen oppinut, että kiireinen Sebu on ainakin vähän myöhässä tai lähettää viestin, että menee vielä viistoista minsaa.
Takana on raskas kausi ja sen päättänyt raskas kauden päätösristeily. Tarkoitus on puhua menneestä neljästä kaudesta päävalmentajana ja kurkistaa hiemaan tulevaan. Tämä ei ole suinkaan ensi vuonna 40 vuotta täyttävän Sebun elämäkerta eikä myöskään testamentti.

Koronapainia

Sebastian Fager-Pintilä, numero 83, viiletti Rangersin väreissä kaukalossa viimeksi kaudella 2017 – 2018. Sen päätteeksi hän hyppäsi penkin taakse Divariin nousseen edustusjoukkueen päävalmentajaksi.
-Oli helppo hyppy. Pelaajat olivat tuttuja. Useimmat tunsin jo vuosien takaa junnuajoista lähtien. Iso asia on tietysti vanhojen ketjukavereiden ohjaaminen uudessa roolissa ja pelaajien luottamuksen voittaminen.
Sebu vetää yhteen nelivuotiskautta, jonka isoin asia oli luonnollisesti koko yhteiskuntaa järkyttänyt korona.
-Neljästä vuodesta puolitoista meni ns. normisti. Sitten tuli korona, joka sekoitti elämän ja salibandyn peruskuviot. Kaksi ja puoli vuotta meni painiessa koronan kanssa. Se mullisti valmennus- ja muitakin toimintatapoja. Osa kannattajista ei ole vieläkään palannut katsomoon.

Joukkueen etu tärkein

-Ensimmäisellä kaudella Divarissa meillä kaikilla oli valtava into nousun jälkeen.
Nousijajoukkueena voitimme runkosarjan ja se antoi uskoa mahdollisuuksiin. Pleijarit olivat sitten ihan eri peli.
-Valmennusfilosofiaani kuuluu, että yksilöt saavat tehdä asioita kentällä ja olla luovia. Joukkueen etua ei kuitenkaan saisi unohtaa. Yksilö ei saa mennä joukkueen edelle.

-Haaste on kuitenkin siinä, jos yksilöt eivät ole parhaimmillaan, pitää joukkueen peruspelaamisen olla kovalla tasolla. Tässä emme päässeet toivottuun lopputulokseen. Sen takia pelimme taso vaihteli ajoittain paljonkin.
Korona lopetti toisen kauden pelit välieräsarjaan. Seuraavana keväänä 2021 Rangers pelasi liigakarsinnassa, mutta Steelers oli ylittämätön este ja joukkue jatkoi Divarissa.
-Nyt keväällä päättynyt kausi oli vaikea ja raskas. Joukkue muuttui paljon ja otti lopulta torjuntavoiton. Sarjapaikka Divarissa säilyi karsintojen kautta. Divari on niin tasainen sarja, että voittamisen halu ja into pitää olla tapissa ihan jokaisessa ottelussa.
Mitä neljästä kaudesta sitten jäi päällimmäisenä mieleen?
-Ensimmäisellä kaudella meillä oli parhaat mahkut nousuun. Kolmas kausi oli tuloksellisesti paras.
Tavoite oli kirkas; nousu F-liigaan. Olisin halunnut viedä Kylien Jätkät liigaan. Se oli lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana. Pettymys on tietysti iso, mutta täytyy olla myös realisti, pohtii Sebu.

Ihminen on tärkein

Hän arvioi itse oppineensa kaudella paljon. Ihan konkreettisestikin, sillä Sebu opiskeli valmentajan ammattitutkinnon sekä kävi salibandyn huippuvalmentajakoulutuksen.
-Opinnoista sain tukea omille jutuilleni. Salibandyssa pelaaminen ja voittaminen ovat tietysti tärkeitä. Vähintään yhtä tärkeää on henkinen puoli; ihmisten johtaminen, yhteistyö seuran ja sen yhteistyötahojen kanssa sekä ihmisten käsittely.
Sebu nostaa vielä yhden asian esiin. -Onnistuimme viemään useita Kylillä kasvaneita lahjakkaita pelaajia eteenpäin liigajoukkueisiin asti.

Virne ja rentous

Tästä onkin helppo siirtyä aiheeseen mikä on oikein se Kylien henki?
Kysymys vetää Sebun hetkeksi mietteliääksi ja sitten hän lataa. – Tehdään hommia yhdessä voiton ja tavoitteiden saavuttamiseksi. Ei kuitenkaan puristeta hampaat irvessä.
-Kylien Jätkistä monet ovat pelanneet yhdessä pienestä pitäen. Kylillä ollaan yhdessä muutoinkin kuin harkoissa ja peleissä. Ollaan yhteisö, jossa virne ja rentous ovat ulospäin näkyviä asioita.
-Rangerslaisuus on sairaan siistiä. Kirkkonummi on pieni paikkakunta, mutta kannattajilla on iso merkitys seuralle ja sen joukkueille, summaa Sebu.

Rooli taustalla

Rangersin kausi päättyi jo kuukausi sitten ja suomalainen salibandykausi muutama päivä sitten Classicin mestaruusjuhliin. Pitkään ei kuitenkaan ole aikaa vetää lonkkaa ja viettää lomaa. Taustalla
käydään jo tiukasti neuvotteluja ensi kauden sopimuksista.
Kylilläkin uusi kausi käynnistyy virallisesti maanantaina 9.5. Valmennuspäällikkö Sebastian Fager- Pintilä on jo vetänyt P 18 ja P 21 harkkoja tulevaa kautta varten. Hän on myös taustalla, kun edarin ensi kauden joukkuetta kasataan. Siis hyvässä yhteistyössä päävalmentaja Christian Anderssonin kanssa.
-Olen taustalla järjestelemässä tiloja, vuoroja, aikatauluja yms. Totta kai edarin tekemiset kiinnostaa ja haluan olla mukana, mutta en valmennuksessa, korostaa Sebu.

Enemmän kuin työ

Sebu palaa vielä tavoitteeseen liiganoususta. -Tällä valmennusperiodilla se ei onnistunut. Päävalmentajuus antoi kuitenkin hienon mahdollisuuden kehittää itseäni. Tästä iso kiitos seuralle ja kaikille yhteistyötahoille. Päävalmentajan ja valmennuspäällikön tehtävä on enemmän kuin vain työ.
Ja sen tietää erityisen hyvin perhe, vaimo ja kaksi pientä poikaa.

-Oma perhe on tukenut ja joustanut ihan älyttömästi. Perheen tuki mahdollisti, että tämä neljä vuotta saattoi ylipäätään onnistua. Kun jotain jää ikään kuin kesken, homma pitää hoitaa loppuun joskus tilaisuuden tullen myöhemmin. Eli suoremmin; Sebua kiinnostaa valmentaminen liigassa. Tapahtuuko se Kylillä vai
jossain muualla? Sen aika näyttää.
-Sydän on aina täällä. Mutta muukin toki kiinnostaa, kun sopiva projekti tulee vastaan, heittää Sebastian Fager-Pintilä ja kiirehtii treeneihin.

Sebastien Fager-Pintilä haaveilee valmentamisesta F-liigassa.

TEKSTI Mikko Karlsson

KUVA Martin Valtonen