Avoin katsaus Kirkkonummi Rangersin miesten edustusjoukkueen tilanteeseen kentällä ja sen ulkopuolella

Kirjoituksen tavoitteena on avata avoimesti ja rehellisesti Rangersin miesten edustusjoukkueen tilannetta tällä hetkellä kokonaisvaltaisesti. Joukkueen taustoilla sekä koko seurassa on tehty viime aikoina pienoista selvitystä joukkueen nykytilasta sekä erityisesti tulevaisuuden näkymistä. Ulospäin on pidemmän aikaan varmasti ollut nähtävillä, että erityisesti tuloksellisesti on ollut hyvin vaikeaa. Monista eri syistä johtuen myös kentän ulkopuolella tulevaisuuden näkymät ovat vähintäänkin haasteelliset, kuten varmasti monessa seurassa muutenkin. Nyt on kuitenkin erinomainen ja täsmälleen oikea hetki Kylillä lähteä tekemään korjausliike kohti tulevia, parempia kausia varten.

Mistä on kyse kentällä?

Kylien Jätkät selvittivät hienon ja lähes tarunomaisen kevään myötä itsensä Divarin finaaleihin kahden voiton päähän F-Liigasta kaudella 2020–2021. Joukkueen runko pysyi hyvin samanlaisena seuraaville kausille tuon kevään jälkeen. Helposti kuitenkin unohtuu, ettei sekään kausi ollut pelkkää voittokulkua, vaan tällöinkin Rangersilla oli myös erittäin synkkä ajanjakso, jossa kauteen mahtui kymmenisen ottelun tappioputki mukaan.

Viime kausi 2021–2022 oli fyysisesti ja henkisesti raskaan edelliskauden jälkeen pitkälti tervanjuontia. Vaikeuksiin oli varmasti useita eri syitä, mutta keskeisimpinä mainittakoon repaleinen valmistautuminen kauteen, useat loukkaantumiset sekä tappioiden mukanaan tuomat itseluottamusongelmat. Viimeisten otteluiden parantuneet ja ehjät esitykset takasivat kuitenkin sarjapaikan myös kaudelle 2022–2023.

Myös kauteen 2022–2023 valmistautuminen oli vähintään haasteellinen. Edellinen (vaikea) kausi venyi hyvin pitkälle kevääseen ja silloisen arjen haasteet estivät valmistautumisen seuraavaan kauteen. Ei ole salaisuus, että lopullinen päätös Inssi-Divarikauteen osallistumisestakin venyi viime tinkaan taloudelliset tekijät huomioiden. Pelaajasopimuksia oli huhtikuun loppupuolella kasassa kaksi kappaletta, joten joukkueen rakentaminen oli eittämättä myöhässä. Uusi päävalmentaja Christian Andersson toi joukkueeseen mukanaan uusia positiivisia tuulia arkeen, kulttuuriin sekä pelitapaan. Nämä muutokset ovat näkyneet joukkueessa vahvasti, mutta urheilussa tulos seuraa välillä perästä myöhemmin kuin haluttaisiinkaan. Kauden mittaan muutama tiukka tappio on saattanut poikia lisää tappioita, ja joukkueessa viime vuosina syvälle juurtuneet henkiset ja pelitavalliset ongelmat ovat nousseet pintaan väärillä hetkillä. Ailahtelevuus kausien, pelien, erien ja jopa vaihtojen aikana on ollut usein kohtalokasta tulostaululla. Eittämättä fakta on se, että joukkue on osoittanut, että pystyy haastamaan sarjassa tasaväkisesti jokaisen vastustajan, mutta tulokset ovat kiertäneet väliajoin kaukaa. Pääkallon vuosia sitten tituleeraama ”Flow-Rangers” on osaltaan pitänyt paikkansa – viime aikoina enemmän siinä negatiivisessa valossa.

Joukkue on tällä viikolla yhdessä palaveerannut pitkään pelillisistä asioista ja loppukauden pelien sapluuna on siltä osin selvä.


Mistä on kyse kentän ulkopuolella

Kuten aiemmin mainittiin, Rangersissa on tehty tarkkaa selvitystä nykyisestä sekä tulevasta taloustilanteesta ja käyty läpi edellytyksiä ylipäätään pelata valtakunnallista Inssi-Divaria tulevaisuudessa. Inssi-Divari on sarjana hyvin kallis erityisesti johtuen siitä, että sen joukkueet ovat jakautuneet maantieteellisesti laajalti ympäri suomea. Ei ole salaisuus, että viime vuodet erityisesti maailmanlaajuisen pandemian myötä ovat olleet raskaita urheiluseurojen lompakoille.

Rangersin miesten edustusjoukkue on muutaman edelliskauden tehnyt vuositasolla tappiota taloudellisesti. Tilanne tulevaa kautta ajatellen on se, että taloudellinen tappiollisuus ei ole enää mahdollinen skenaario. Tämä tarkoittaa suoraan sanottuna sitä, että ottamatta huomioon pelillisiä lopputuloksia, osallistuminen tulevalla kaudella Inssi-Divariin ei ole itsestäänselvyys taloudellisiin tekijöihin nojaten. Näkymät sen suhteen ovat kuitenkin täysin optimistisia, mutta valmisteluihin kauden 2023–2024 läpivientiin taloudellisessa mielessä on ryhdyttävä välittömästi.

Joukkueessa sekä seurassa on jo tehty sekä tullaan jatkossa tekemään selkeitä satsauksia pitkäaikaisten tulonlähteiden löytämiseen sekä samanaikaisesti mahdollisten ylimääräisten kulujen karsimiseen. Samalla myönnettävä tosiasia on se, että erilaisia tukemismahdollisuuksia avataan myös lyhyellä aikavälillä. Seurassa huomioidaan, että lyhyen aikavälillä saatava tuki olisi turhaa, jos nyt ei laiteta tulevaisuuden pidemmän aikavälin taloudellisia strategioita kerralla kuntoon. Hihat on seurassa kääritty tämän osalta.

Sivuten taloudellisia tekijöitä, seurassa ja M1-joukkueen taustoilla ottelutapahtumat, kampanjat sekä viestintä on ottanut erityisesti tällä kaudella valtavia harppauksia eteenpäin. Myös seuran nuoremmat juniorit on askel askeleelta saatu lähemmäs Kylien Jätkiä, joka kantaa varmasti hedelmää aikanaan. Fakta on vaan se, että tuotot ja hyödyt näistä tulevat näkymään isommin vasta pidemmällä aikavälillä. Ottelutapahtumien kehityksestä sekä esimerkiksi valokuvauksesta valtaisa kiitos jo nyt kuuluu useille vapaaehtoisille. Viestintää on luonnehdittu usein sarjan kärkipäähän, josta taas isoin kiitos on osoitettava muutamille Kylien Jätkien pelaajille.

Loppukausi?

Tilanteesta on ensimmäisenä informoitu tällä viikolla itse joukkuetta. Vastaanotto oli yksipuolisesti se, että kaikki kanavoidaan positiivisessa mielessä pelikentille viimeisissä otteluissa. Runkosarjaa on jäljellä viisi ottelua ja Kylien Jätkät ovat valmiita kääntämään kaikki kivet sen suhteen, että sarjapaikka ansaitaan myös tulevalle kaudelle pelillisessä mielessä. Vaikeinta joukkueen mielestä olisi kohdata tilanne, jossa taustoilla ja yhteisössä tehdään kaikki valoisan tulevaisuuden puolesta, mutta homma jäisi kaukalon sisäpuolisista asioista kiinni. On kyse sitten joukkueen pitkäaikaisista kirkkonummelaisista tai uudemmista tulokkaista, kaikille joukkue, seura, ihmiset niissä sekä Kylien salibandy merkitsee niin paljon, että loppukauden pelien merkitys on tiedossa.

Samaan aikaan taustat lähtevät rakentamaan tulevaan kauteen valmistautumista kaukalon ulkopuolella niin, että joukkueen tämän kauden arki ei ole vaarassa.

Pisteiden metsästys alkaa täydellä asenteella lauantaina 18.2. klo 18:00 Jokirinteessä, kun sarjan kärkipään Limingan Niittomiehet saapuvat Kylille.

Tulevaisuus?

Sekään ei ole salaisuus, että tulevaisuuden suuntaviivoja on tehty jo tässä vaiheessa joukkueen taustoilla. Aiemmin tekstissä jo mainittiinkin, että tulevaisuutta varten taloudellista rakennetta mietitään kuumeisesti ja tulonhankintaan panostetaan, jotta toiminta olisi jatkossa terveellä pohjalla. Myös pelillisessä mielessä muutoksia on kauden jälkeen luvassa ja jonkinlainen räjäytys joukkueen rakenteessa saattaa olla edessä. Näiden aika on kuitenkin tarkemmin vasta kesän lähestyessä ja nyt on keskityttävä turvaamaan Kylien Jätkien tulevaisuus niin pelikentän puolella kuin myös taustoilla.

Tukeminen

Tukemismahdollisuuksista tullaan lähiaikoina informoimaan eri sosiaalisen median julkaisuissa sekä nettisivujen uutisissa. Kylien Jätkät kiittävät lämpimästi kaikkien tuesta jo tähän asti. Juuri nyt paras mahdollinen tukimuoto on laittaa kalenteriin lauantain 18.2. runkosarjan viimeinen kotiottelu LNM:tä vastaan. Ottelu alkaa klo 18:00 Jokirinteessä.