Teppo ja Atte salibandylähettiläiksi USA:han

Kirkkonummelaislähtöiset salibandypelaajat Teppo Salo ja Atte Silvennoinen suuntaavat kesäksi USA:n salibandykaukaloihin. Kaksikko lähtee edustamaan Fort Worth Jaguars -seuraa uuteen NAFL-liigaan. Pelaamisen ohella tavoitteena on jakaa suomalaista salibandyosaamista ja nähdä isoa maailmaa.

-Olin marraskuussa juoksulenkillä ja kuuntelin KalloCastia, jossa oli juttua Amerikkaan perustetusta salibandyliiga NAFL:sta. Siitä idea syntyi, kertoo Atte Silvennoinen. Hän otti asian puheeksi ystävänsä Teppo Salon kanssa. Salo innostui heti ja kaksikko lähetti sähköpostia NAFL:n komissaarille Ryan Connorille. Tämä puolestaan ohjasi heidät yhteyksiin liigan seurojen kanssa. Silvennoinen ja Salo lähettivät tietonsa neljälle seuralle, joista kolme otti
yhteyttä Fort Worth Jaguarsiin Salo ja Silvennoinen päätyivät osin senkin takia, että joukkueen valmentajaksi lähtee Westend Indiansin A-poikien vastuuvalmentaja Joel Ekroos. Hänen valintaansa Salo ja Silvennoinen olivat tiiviisti vaikuttamassa. Kun se ratkesi, kaksikon oli helppo hypätä mukaan tutun valmentajan kelkkaan.
Joukkue on rekrytoinut kolme muutakin suomalaispelaajaa; Atte Lehtinen, Jari Voutilainen ja Sami Ilonen.
Teppo Salo on ensimmäinen F-liigan pelaaja NAFL:ssä. Suomen lisäksi pelaajia on tulossa useista Euroopan maista. Lisäksi liigaan on lähdössä kaksi suomalaista tuomaria.

Tavoitteena ensimmäinen mestaruus

North American Floorball League NAFL on perustettu viime vuonna. Liigaan on ensimmäiselle kaudelle lähdössä mukaan neljä joukkuetta; Fresno Force, Cleveland Buccaneers, Texas Tornadoes ja Fort Worth Jaguars.
Liiga pelataan 18.6. alkaen neljänä viikonloppuna jokaisen joukkueen kotipaikkakunnalla. Viikonlopun aikana joukkueet kohtaavat kaikki toisensa. Finaaliviikonloppu pelataan Fort Worthissa ja NAFL:n mestari on selvillä 18.7.
-Totta kai tavoitteena on voittaa liigan ensimmäinen mestaruus. Se on osa amerikkalaista salibandyhistoriaa ja voi poikia tulevaisuudessa erilaisia mahdollisuuksia lajin parissa, pohtii Atte Silvennoinen.
-Matkaan lähdetään hakemaan kokemuksia. Sarjan taso ei varmaankaan ole vielä kovin korkea. Reissussa on mahdollisuus myös nähdä erilaisia kaupunkeja ja kohentaa kielitaitoa, jatkaa Tepp Salo.

Pelisäännöt sovittu

Kaksikko on tehnyt sopimukset Jaguarsin kanssa. Kansainvälisistä siirroista on sovittu NAFL:n ja Kansainvälisen Salibandyliiton IFF:n kesken. Myös pelaajien omat seurat Salon Westend Indians ja Silvennoisen Kirkkonummi Rangers ovat näyttäneet vihreää valoa pelaamiselle.
-Meillä sattuu harjoittelun omatoimijakso matkan aikoihin. Pelisäännöt on sovittu seuran valmennuksen kanssa, korostavat Salo ja Silvennoinen.
NAFL-liiga pelataan kesäaikaan, jolloin salibandysarjat Euroopassa ovat tauolla. Näin eurooppalaispelaajille avautuu mahdollisuus pelaamiseen USA:n kaukaloissa. Vastaavasti USA:ssa ovat tauolla mm. koripallo- ja muutkin sisäpelisarjat. Näin uudelle lajille löytyy salitilaa.
Fort Worth sijaitsee Dallasin kupeessa Teksasissa. Sieltä joukkue matkustaa muille
turnauspaikkakunnille joko lentäen tai autoilla. Matkan aikana Salo ja Silvennoinen vierailevat mm. Los Angelesissa, Chicagossa ja Clevelandissa.
-Matkan kolme viimeistä viikkoa olemme Teksasin alueella. Suunnitelmissa on jakaa suomalaista salibandytietoutta esimerkiksi leireillä ja luennoilla.

Salibandy esille uusilla alueilla

NAFL maalailee tulevaisuuttaan jääkiekon NHL-liigan luistimenpotkuissa. Siihen on kuitenkin vielä matkaa. Eri lähteiden mukaan USA:ssa on noin 300 rekisteröityä salibandypelaajaa. Maa on mukana joulukuussa Helsingissä pelattavissa MM-kisoissa samoin kuin Kanada, mihin NAFL myös aikoo laajentaa liigaansa.
-Tänä vuonna mukana on neljä joukkuetta. Vuoden kuluttua on tarkoitus, että sarjassa on jo kahdeksan joukkuetta. Innostus tuntuu olevan kova ja lajiin panostetaan isosti paikallisesti, kertoo Atte Silvennoinen.
-Haluan näyttää, miten salibandya pelataan, mutta myös, miten lajia harjoitellaan Suomessa. Pelaaminen on vain osa salibandya. Haluan myös olla mukana kehittämässä ja auttamassa salibandyn levittäytymistä uusille alueille maailmassa, sanoo puolestaan Teppo Salo. http://@naflventures seuraa matkaa
Ihan ilmaista maailmanvalloitus ei kuitenkaan ole. Vasta kapaloissaan potkiva uusi liiga NAFL sen paremmin kuin seuratkaan eivät pysty houkuttelemaan pelaajia taaloilla. Matkat ja majoitukset sekä muut kulut pelaajat maksavat itse.
Salo ja Silvennoinen ovat laskeneet kuuden viikon pelireissulle hintalapuksi noin 3 000 euroa per pelaaja. Kustannuksia kattamaan kaksikko on tehnyt yhteistyösopimuksia. Yhteistyökumppaneidensa kanssa Salo ja Silvennoinen ovat perustaneet Instagram-tilin, joka löytyy nimellä @naflventures. Sen kautta voi seurata pelaajien valmistautumista ”ristiretkelle”, tapahtumia
matkan aikana sekä arkea ja tunnelmia Fort Worthissa.
-Toivomme, että mahdollisimman moni lähtisi seuraamaan matkaamme sosiaalisen median välityksellä, Salo ja Silvennoinen tuumaavat.
NAFL-liigan otteluja voi seurata Divarista tutun Solidsportin kautta.

Pelaajasopimukset on allekirjoitettu, lennot ja majoitukset on varattu. Kaikki on siis valmista Salon ja Silvennoisen Ameriikan valloitukseen. Pieni, eikä ihan pienikään, uhka taustalla vielä väikkyy ja se on koronapandemia.
-Ihan viimeinen takaraja on 15. toukokuuta. Siihen mennessä pitää olla selvää, onnistuuko matkustaminen, jännittävät Teppo Salo ja Atte Silvennoinen.

TEKSTI:Mikko Karlsson

Kuva: Henri Keränen