Pelikausi Saksassa takana

Jens Beijar tavoittelee paikkaa Rangers-maalivahdiksi

Saksasta muuttolintujen mukana palannut maalivahti Jens Beijar tavoittelee paikkaa Rangersin Divarimiehistöön. Kausi Saksan Chemnitzissä oli nuorelle miehelle monella tapaa opettavainen.

Tapasin Jens Beijarin edellisen kerran kahdeksan kuukautta sitten. Hän oli tuolloin lähdössä Saksaan pelaamaan salibandya 1. Bundesliigan Floor Fightersiin. Taskussa oli sopimus ykkösmaalivahdin paikasta. Lisäksi luvassa oli työpaikka pariksi päiväksi viikossa sekä asunto, jonka hän jakoi kahden muun suomalaispelaajan, SPV:n Jussi Keskisen ja Lauri Lehtolan kanssa. Muutto Saksaan oli hyppy tuntemattomaan.

-Saksassa pelataan fyysisempää salibandya kuin Suomessa. Harjoituksissa treenataan paljon fysiikkaa ja kentällä juostaan aika päättömästi, selvittää Jens Beijar kokemuksiaan palattuaan Suomeen ja Kirkkonummelle.

Saksaan ja saksalaisiin yhdistetään usein järjestelmällisyys. Tämän vahvistaa myös Jens.

-Totuttuja kuvioita on vaikea muuttaa. Harjoituksissa ja peleissä mentiin ennakkoon piirrettyjen kuvioiden mukaan.

-Mitään uutta tai ihmeellistä salibandysta en oppinut. Kaikki sopimukset ja lupaukset pitivät saksalaisen täsmällisesti, summaa Jens Beijar.

Kaksijakoinen kausi

Floor Fightersin kausi oli kaksijakoinen. –Alkukaudesta joukkue oli pahasti hakusessa. Ennen joulua voitimme vain yhden pelin varsinaisella peliajalla.

Vuodenvaihteen jälkeen suunta kääntyi ja joukkue voitti viisi peliä putkeen. –Lopulta jäimme vain parilla pisteellä ulos play offseista. Ei niinkään huono saavutus nuorelta joukkueelta.

Kymmenen joukkueen sarjassa kuusi parasta pelaa mestaruudesta, viimeinen tippuu sarjasta ja loput karsivat putoamista vastaan.

-Säilytimme paikkamme 1. Bundesliigassa. Voitimme Hampurin kahdesti. Toinen peli meni rankkarikisaan, jossa torjuin kaikki Hampurin yritykset, myhäilee Jens.

Kun hän miettii kauden plussia, ensimmäisenä tulee mieleen kunnon kohentuminen. –Treenasin 4 – 5 kertaa viikossa. Kun ei ollut työpäivää varastossa, kävin salilla.

Miinuksena hän ihmettelee sitä, miten vaikeaa ulkomaisten pelaajien oli päästä sisään joukkueeseen. –Vaikka joukkue koostui nuorista pelaajista, suhtautuminen ulkomaisiin pelaajiin jäi ihmetyttämään. Ennakkoon ajattelin, että meidät olisi otettu paremmin mukaan ikään kuin vaihto-oppilaat.

Vain käteinen käy

Jens Beijarille muutto Saksaan oli ensimmäinen muutto pois kotoa. Niinpä elämän perusasioiden opettelukin otti oman aikansa. Sopeutumista helpotti se, että hän asui kimpassa kahden muun suomalaispelaajan kanssa.

Ehkä suurin yllätys Saksassa oli se, ettei juuri kukaan puhunut englantia. –Kaupoissa, taksissa eikä juuri missään osattu englantia. Toinen iso yllätys oli se, ettei juuri missään voinut maksaa kortilla. Aina piti olla käteistä rahaa mukana. Siihen en ollut tottunut Suomessa, kertoo Jens Beijar kokemuksistaan.

Urheilua pitempään seuranneet muistavat keihäänheittäjä Seppo Rädyn arvion Saksasta, kun hän karsiutui Stuttgartin MM-kisojen 1993 keihäsfinaalista. ”Saksa on paska maa”, kuului tuolloin Rädyn kommentti.

Jens Beijarkin muistaa tuon kommentin. Omien kokemustensa perusteella hän sanoo pilke silmäkulmassa, ettei Saksa nyt aivan täysin paska maa ole!

Rohkeasti ulkomaille

Hän kannustaa kansainvälisistä salibandykaukaloista kiinnostuneita hakemaan rohkeasti pelipaikkaa ulkomailta. Jenshän laati englanninkielisen salibandy-CV:n, jossa hän mm. kertoi itsestään, missä on pelannut ja mitä saavuttanut. Sen hän lähetti suoraan muutamille joukkueille.

-Menkää ihmeessä, mutta kannattaa ottaa kaveri mukaan. Helpottaa tosi paljon niin harjoituksissa kuin elämää muutoinkin, kun on kaveri mukana. Ei tarvitse yksin murehtia, sillä koti-ikävä iskee jossain vaiheessa.

-Kausi ulkomailla on elämys, vakuuttaa Jens Beijar.

Hän olisi valmis uuteen kauteen ulkomailla yhdellä ehdolla. –Pelaamisesta pitäisi saada palkkaa.

Rangers kiinnostaa

Viime syksynä Jens suunnitteli hakevansa maalivahdin pelipaikkaa Saksan jälkeen Sveitsistä. Se tie on osoittautunut vaikeaksi kulkea. Niinpä Jens otti käyttöön kakkossuunnitelmansa ja palasi Suomeen ja Kirkkonummelle.

-Seurasin koko kauden ajan Rangersin menestystä tulospalvelusta ja twitteristä.  Pelasin edellisellä kaudella A-junioreissa ja miesten edustusjoukkueessa. Tiesin, että Rangersilla on kova joukkue. Niinpä nousu Divariin ei minua yllättänyt.

Ensimmäiset päivät kotimaisemissa ovat olleet totuttelua taas Suomeen. Jensillä on opiskelupaikka urheiluohjaajaksi odottamassa. Mitä nuorimies aikoo tehdä, sitä hän nyt miettii.

-Lähdenkö opiskelemaan vai haenko töitä? Salibandya pelaan. Se on ainakin varmaa.

Jens Beijar sanoo suoraan, että hänen ykkösvaihtoehtonsa ensi kauden joukkueeksi on kasvattajaseura Rangers.

-Jos vaan huolivat minut joukkueeseen. Uskon, että maalivahdin taitoni riittävät Divariin.

Jens Beijar hakee pelipaikkaa Rangersin ensi kauden Divari-joukkueeseen.

TEKSTI JA KUVAT

Mikko Karlsson