Uutiset

Nissnikun koulu ja Rangers mediayhteistyössä

Minä ja media -kurssin ensimmäisellä kerralla saimme tietää, että teemme yhteistyötä Kirkkonummi Rangersin kanssa.

Luka Nevantaustan mielestä valinnaiskurssi alkoi hyvin. -Olin jo valmistautunut kirjoittamaan parin sivun pituisia juttuja vihkoon, mutta paljastuikin, että tämä on jokin lehtikurssi.

Niko Toukosen ja Tuomas Ginmanin mielestä kurssi vaikutti ihan mielenkiintoiselta, ja he odottavat, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Sebastianin ja Mikon vierailu

Minä ja media -kurssin kolmannella kokoontumiskerralla saimme vieraita Kirkkonummi Rangersista. Valmennuspäällikkö Sebastian Fager-Pintilä puhui Kirkkonummi Rangersista, sen jäsenistä, toiminnasta ja salibandysta. Hän puhui myös omasta lapsuudestaan ja siitä, miten hän löysi salibandyn. Sebastian Fager-Pintilä kertoi myös peleistään, palkinnoistaan ja matkustamisestaan.

Kirkkonummen Rangersin toiminnassa pitkään mukana ollut, eläkkeellä oleva toimittaja Mikko Karlsson puolestaan puhui toimittamisesta ja hyvän haastattelun tekemisestä. Hän muistutti, että kaikesta tekstistä, jota käyttää tai kopioi, pitää kysyä lupa ja merkitä lähde. Hän suositteli, että kannattaa kirjoittaa paikan päällä, niin saa tehtyä parempaa tekstiä.

Hän myös sanoi, että kannattaa aina kirjoittaa ilman kirjoitusvirheitä ja pitää muistaa pilkut ja isot alkukirjaimet. Mikko Karlsson kertoi myös lapsuudestaan ja siitä, miten hänestä tuli toimittaja.

Lisäksi saimme Mikko Karlssonilta ohjeita ensimmäiseen kirjoitustehtäväämme, joka oli pareittain tehtävä pelaajan, valmentajan, joukkueenjohtajan tai huoltajan haastattelu. Vierailun jälkeen otimme yhteyttä haastateltaviin tapaamista varten ja rupesimme kirjoittamaan haastatteluja.

Peli

Menimme Minä ja media -kurssin kanssa keskiviikkona 28.11. Kirkkonummi Rangersin peliin, josta oppilaat tekivät toisen kirjoitustehtävän. Pääsimme tuntia aikaisemmin katsomaan alkulämmittelyä ja tapasimme Sebastian Fager-Pintilän ja Mikko Karlssonin. Pelin jälkeen menimme mediatilaisuuteen seuraamaan pelaajien haastattelua ja tekemään omia haastatteluja. Lisäksi yksi ryhmä kirjoitti pelistä uutisen.

Oppilaat viihtyivät pelissä hyvin. Emma Luomajoki piti peliä jännittävänä. -Pelissä oli paljon lähellä piti -tilanteita ja maaleja.

Minä ja media -kurssi jatkuu keväällä, ja silloin saamme Sebastian Fager-Pintilän ja Mikko Karlssonin uudelleen vieraiksi ja kuulemme palautetta yhteistyöstä.

Luka Nevantausta 8F

Alvari Pohjaniemi 8A

Tuomas Ginman 8F

Niko Toukonen 8A

Nissnikun koulun Minä ja media –kurssi

Nissnikun koulu Minä ja media -kurssin opettaja Johanna Lindholm ja 
valmennuspäällikkö Sebastian Fager-Pintilä kertoivat koulun Rangersin 
yhteistyöprojektista.

dav

Toimittaja Mikko Karlsson (vasemmalla) ja valmennuspäällikkö Sebastian Fager-Pintilä kertoivat kurssilaisille juttujen kirjoittamisesta ja Rangersin toiminnasta.

Huoltajan rooli salibandyssä

Tytti Lundilla on kahdentoista vuoden kokemus salibandyharrastuksessa mukana olemisesta. Hänen mielestään huoltajan päätehtäviä on huolehtia juomapulloista ja varusteista sekä huolehtia pallot pois kentältä, maalit paikoilleen ja yleisestikin siitä, että kaikki toimii.

Huoltajan tehtävässä vaikeaa on se, että pitää aina olla valmiina tekemään jotain. Hän kommentoi myös: -Ehkä vaikeinta on se, minkä tässä pelissäkin huomaa, eli jos kentällä tapahtuu jotain, niin vähän huonosti lähtee liikkeelle.

Helppoa huoltajan tehtävässä on se, että saa olla paljon tekemisissä ihmisten kanssa.

Pisin kisamatka Lundilla on ollut Ruotsiin.

Tytti Lundin mukaan harrastuksen ja koulunkäynnin yhdistämisessä haastavaa on se, että,  jos treenejä on paljon ja ne väsyttävät, niin ei malta tehdä läksyjä.

Lauri Parkkila 8A

Angelika Provalskaja 8F

Nissnikun koulun Minä ja media -kurssi

Jari Kallion ajatuksia valmentamisesta

Jari Kallio päätyi valmentajaksi, kun hänen poikansa aloitti 7-vuotiaana salibandyn ja hän alkoi valmentamaan poikansa joukkuetta. Kallio ei aluksi huomannut, että valmentaminen on hänen juttunsa. Hän ymmärsi tämän vasta silloin, kun pojat alkoivat pärjäämään eli suunnilleen C-ikäryhmässä.

Kallion mielestä A-juniorit on haastava ikäryhmä, koska intti ja työt sotkevat vähän asioita. Aina ei iltasin ehdi treenaamaan, koska iltasin on yleensä töitä.

Jari Kallio toimi viime kaudella miesten edustusjoukkueen päävalmentajana, kun joukkue nousi Divariin.

Niko Kuusinen 8C

Nissnikun koulun Minä ja media -kurssi

Marjo Maukosen tie joukkueenjohtajaksi

Salibandy on kuulunut Kirkkonummi Rangersin joukkueenjohtaja Marjo Maukosen elämään vuodesta 2011 lähtien. Hän ajautui joukkueenjohtajaksi sattumalta, koska hänen lapsensa aloitti salibandyn ja hän meni samalla mukaan seuran toimintaan.

Omien sanojensa mukaan joukkueenjohtajan työ on monipuolista ja siihen kuuluu esimerkiksi tiedotus, pelitapahtumien järjestäminen ja pelaajien pelilisenssien hoitaminen. Maukosta motivoi se, kun hän näkee, että nuoret kasvavat ja kehittyvät salibandyssä.

Maukoselle salibandy on enemmänkin harrastus kuin työ. Hän myös sanoi, että vaikka työ on välillä vaativampaa, niin ei ole liian vaikeita asioita hoidettavaksi.

Marjo Maukonen antaa vinkin joukkueenjohtajan työtä harkitsevalle, että kannattaa mennä avoimin mielin mukaan.  

Tuomas Ginman 8F

Niko Toukonen 8A

Nissnikun koulun Minä ja media -kurssi

Teppo otti viileästi hattutemppunsa        

Pommarissa 28.11. pelatun Kirkkonummi Rangersin ja M-Teamin pelin jälkeen hyökkääjä Teppo Salo sanoi, että oli vähän vaikea aluksi pelata, mutta onneksi toiseen erään oli helpompi tulla.

Hän kertoi, että hattutemppu eli kolme maalia samassa ottelussatuntui tosi hyvältä.

Puolustaja Markus Fredrikssonin mukaan tämä on Tepolle ihan peruskauraa.

Teppo kehui, että joukkue suoriutui hyvin M-Teamia vastaan, vaikka alku oli vaikea.

Niko Kuusinen 8C

Taneli Ilves 8A

Nissnikun koulun Minä ja media –kurssi

Rangers voitti M-Teamin jatkoajalla

Keskiviikkona 28. marraskuuta Kirkkonummi Rangers pelasi tiukan salibandyottelun Helsingin M-Teamia vastaan Pommarissa. Peli alkoi vauhdikkaissa merkeissä ja venyi jatkoajalle ennen kuin Markus Fredrikssonin 5 – 4 maali toi voiton kotijoukkueelle.

Kotijoukkue Rangers pääsi jo aivan alussa hyökkäämään hyvin. Alkuminuuteille mahtui muutamia hyviä maalipaikkoja, mutta maalia ei syntynyt ennen kuin ensimmäisen erän puolivälissä. Peli jatkui tasaiseen tahtiin, ja muutamaa hyvää maalipaikkaa seurasi rankkari, ja melko pian sen jälkeen Rangers sai jo toisen maalinsa. Ensimmäinen erä päättyi 2 – 0 Kirkkonummi Rangersille.

Toinen erä käynnistyi vauhdikkaasti, kun pian erän alkamisen jälkeen M-Team sai tehtyä kaksi maalia. Pian sen jälkeen Rangers teki omarin, jota taasen seurasi rangaistus kamppauksesta. Toisen erän päättyessä tilanne oli 2–3 M-Teamin hyväksi.

Kolmannessa erässä vierasjoukkueella oli hyvä paikka tehdä maali, mutta pallo lensi kuitenkin ohi. Erän ensimmäisen maalin teki Rangers alivoimalla. M-Team sai tehtyä maalin hieman tämän jälkeen, jolloin tilanne oli 3 – 4.

Aivan kolmannen erän lopussa Rangersin Emil Vehanen tasoitti 4 – 4. Peli päättyi jatkoajalla 5–4 Rangersin voittoon Markus Fredrikssonin maalilla.

Voitto lämmitti valmentajaa

Kirkkonummi Rangersin huökkääjä Teppo Salo myönsi, ettei peli ollut mennyt ihan toiveiden mukaan, mutta onneksi voitto saatiin kotiin. Valmentaja Sebastian Fager-Pintilä sanoi, että pelin ensimmäiset viisi minuuttia sujuivat loistavasti, jonka jälkeen ei mennyt ihan putkeen. Voitto lämmitti, ja viikonloppua sekä rentoutumista odotettiin.

Pelaajien ajatuksia ottelusta

-Silleen ihan jees, saatiin paljon vetoja, kertoi Teppo Salo, kun kysyimme hänen mielipidettään M-Teamia vastaan 28.11. käydystä pelistä.

Hän kertoi, että haastavinta oli maalinteko, mutta pelit ovat menneet tähän mennessä hyvin. Teppo Salon mielestä heidän tavoitteensa tälle kaudelle on nousu Liigaan.

Maalivahti Jens Beijar puolestaan kommentoi ottelua näin. -Ihan hyvin tuli torjuntoja, mutta oli vähän vaikea peli, kaveri pääsi pistää noi neljä häkkiä hyvistä paikoista.

Elmeri Ylinen 8A

Veeti Karttunen 8F

Nissnikun koulun Minä ja media -kurssi

Niko Kuusinen haluaa maailmanmestariksi

Niko Kuusinen aloitti salibandyn kolme ja puoli vuotta sitten. Hän pelaa Rangersin vuonna 2004 syntyneiden joukkueessa.

Niko valitsi lajin siksi, koska se vaikutti kivalta. Nikon harjoitteluaikataulu on aika tiivis, koska hänellä on treenit maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin.

Niko on tehnyt tällä kaudella huikeat tehot 4 + 1. Nikon sarjassa pahin vastustajajoukkue on Oilers Nightmares.

Nikon mielestä syy hänen menestykseensä on hyvät ketjukaverit. Hänen suurin saavutuksensa on saada yhteen peliin 4+1, ja hänen tavoitteensa on maailmanmestaruus.

Luonteenpiirteistä rauhallisuus auttaa häntä eniten kentällä.

Hänen vanhempiensa rooli harrastuksessa on kuskata Niko treeneihin ja peleihin.

Elmeri Ylinen 8A

Veeti Karttunen 8F

Nissnikun koulu Minä ja media -kurssi

Yllättävän valmista tekstiä

Kun Rangersin edustusjoukkueen manageri Janne Tarkiainen kysyi joskus viime keväänä olisinko valmis mediayhteistyöprojektiin Nissnikun koulun oppilaiden kanssa, vastasin empimättä kyllä. Mutta valmis mihin? Sitä Jannekaan ei osannut tarkemmin kertoa.

Kuukaudet kuluivat ja unohdinkin jo koko jutun, kunnes Janne syksyllä palasi asiaan. Nyt pitäisi mennä Sebun kanssa koululle palaveriin opettajien Tiina Tarkiaisen ja Johanna Lindholmin pakeille. Tuntui, että löysimme nopeasti yhteisen sävelen, sovimme työnjaosta, aikatauluista ja homma lähti liikkeelle.

Olen aiemmin kouluttanut viestinnässä ja lehtijuttujen kirjoittamisessa aikuisia, joten vähän jännitti, osaisinko puhua nuorille ”oikeaa kieltä”. Miten onnistuin? Se jääköön muiden arvioitavaksi.

Kun sain Johannalta ensimmäisiä oppilaiden tekstejä, olin hämmästynyt. Tekstit olivat yllättävän valmiita. Jotain ihan pientä viilaamista lukuunottamatta tekstit olivat suoraan painokelpoisia.

Niissä kuuluu nuorten ääni ja näkyy heidän käsialansa. Toivottavasti tästä mediaryhmästä löytyy uusia kirjoittajia Rangersin sivuille ja julkaisuihin.

Yhteistyö jatkuu keväällä. Odotan innolla, sillä tässä porukassa viihtyy.

MIKKO KARLSSON

Vastaa