Uutiset

Mikko Alanko on ehdolla Salibandyliiton hallitukseen

Salibandyliiton korkein päättävä elin, kolmen vuoden välein pidettävä varsinainen kokous, järjestetään seuraavan kerran Helsingissä 28. marraskuuta. Kokouksessa mm. valitaan liiton puheenjohtaja ja hallitus vuosiksi 2021 – 2023. Hallitukseen on ehdolla Kirkkonummi Rangersin Mikko Alanko.

Salibandyliitossa on noin 800 jäsenseuraa. Niiden edustajat kokoontuvat liiton varsinaiseen kokoukseen Helsinkiin 28.11. Kokouksessa valitaan liitolle puheenjohtaja. Istuva puheenjohtaja Risto Kauppinen on saanut kaksi haastajaa; Ding Ma, SaiPa Salibandy Lappeenrannasta ja Sami
Ronkola, Punishers, Porvoo.

Salibandyliiton hallituksessa on tällä hetkellä puheenjohtajan lisäksi kahdeksan jäsentä. Noita kahdeksaa paikkaa tavoittelee 20 kandidaattia. Heidän joukossaan on myös Kirkkonummi Rangersin ehdotuksesta Mikko Alanko.

Kuka Mikko Alanko?

-Olen kasvanut lapsuuden Kirkkonummella. Nykyisin asun Espoossa. Olen 39-vuotias isä ja avopuoliso. Työskentelen VR-Yhtymässä kansainvälisen myynnin johtotehtävissä.

Millaiset ovat taustasi salibandyssa?

-Salibandysta minulla on pitkä kokemus, alkaen 12-vuotiaana KyIFin juniorijoukkueessa, jossa aloimme pelata talvella jalkapallon rinnalla salibandya. Juniorivuodet pitkälti sekä Rangersin junioreissa että sitä aikaisemmin mm. Kislan alasarjajoukkueessa tuli käytyä pelaamassa. Armeijan jälkeen Jonssonin Tommi pyysi mukaan Rangersin edustusjoukkueeseen, josta varsinainen ura sitten sai alkunsa. Yhden 1-divisioonakauden, joka päättyi liiganousuun, jälkeen pelasin seuraavat kolme vuotta Rangersin liigajoukkueessa. Joukkueen pudottua takaisin 1-divisioonaan, jäin pelaamaan liigaa vielä SSV:n, Espoon Oilersin sekä Ruotsissa viettämäni vuoden aikana Balrogin joukkueisiin yhteensä kuuden kauden ajaksi. Noista vuosista palkinnoiksi jäi yksi Suomen mestaruus ja muutama muukin mitali. Sain myös kunnian edustaa Suomea miesten A- maajoukkueessa seitsemän ottelun verran.

 

Millaista valmennuskokemusta sinulla on?

-Peliuran jälkeen jatkoin valmentajana yhteensä kolmen kauden aikana Espoon Oilersin SM-liigajoukkueessa sekä autoin seuran juniorijoukkueita maalivahtivalmennuksessa jonkin verran.
Tällä hetkellä toimin Kirkkonummi Rangersin edustusjoukkueessa valmentajana. Kyseessä on jo kolmas kausi, jolloin olen toiminnassa mukana.
-Olin jo pitkään miettinyt, että haluaisin auttaa kasvattajaseuraani oman kokemukseni kautta ja kun Sebu muutama vuosi sitten aiheesta lähestyi, lupasin tulla mukaan, kunhan siviilielämäni sen mahdollistaisi.

Miksi haluat Salibandyliiton hallitukseen? Ajat ovat hankalat, korona kiusaa ja urheilun rahat ovat tiukassa. Miksi haluat mukaan niukkuutta jakamaan?

-Haluan Salibandyliiton hallitukseen, koska koen, että minulla on työelämästä saadun vahvan johtamiskokemuksen sekä pitkän ja kattavan lajitaustan myötä hyvät valmiudet auttaa lajia kehittymään. Haluan olla mukana edistämässä ja edesauttamassa lajin kehittymistä. Tiedostan, että urheilulla on edessä haasteelliset vuodet, mutta en ole koskaan pelännyt vastuun ottamista ja päätöksen tekemistä. Haluan mieluummin olla itse mukana auttamassa kuin oppositiossa arvostelemassa muiden päätöksiä.

Millaista kokemusta sinulla on urheilun järjestötyöstä aiemmin?

-Olen toiminut aikaisemmin Espoon Oilersin hallituksessa. Muuta suoraa kokemusta urheilun järjestötyöstä minulla ei ole. Yrityselämässä olen ollut mukana johtoryhmätyöskentelyssä sekä hallitustyöskentelyssä, joten ylätason johtaminen on minulle hyvin tuttua.

Millä teeseillä haluat kehittää suomalaista salibandya siellä hallituksessa?

-Haluan ehdottomasti lisätä avoimuutta ja keskustelua liiton ja seurojen välillä, erityisesti liitosta seurojen suuntaan. Päätöksenteon pitää olla huomattavasti avoimempaa ja keskustelua tulee lisätä. Liiton tulee mahdollistaa seuroille riittävä tuki kehittää ja kasvattaa lajia sekä erityisesti pelaajia siten, että laji menee eteenpäin paitsi taloudellisesti myös kilpailullisesti. En ole myöskään
tyytyväinen siihen, että urheilullista menestystä ei olla pystytty hyödyntämään lajin näkyvyyden ja kiinnostavuuden kasvattamisessa.

Onko Rangersilta tullut eväitä, mitä asioita pitää ajaa hallituksessa?

-Rangersin ja myös muiden keskustelemieni seurojen näkökulmasta liiton tulee tarjota enemmän tukea seuroille ja niiden toiminnalle. Vaarana on, että liitto nähdään pelkästään kustannuksena ja vaatijana, eikä sinne maksetulle rahalle saada riittävästi lisäarvoa. Liiton näkökulmasta tämä varmasti on myös haasteellista, koska raha pitäisi käyttää mieluummin alueilla ja seuroissa, eikä kasvattamalla liiton rakenteita, joita kuitenkin tarvitaan kasvavan lajin pyörittämiseen. Toivon itse
enemmän alueellisuutta ja yhteistyötä alueiden seurojen välillä esimerkiksi yhdistämällä seurojen toimihenkilöitä ja resursseja ja rakentamalla alueellisia urheilijapolkuja. Lajin kannalta on varmasti tehokkaampaa ohjata suuria kokonaisuuksia kuin pieniä, yksittäisiä seuroja. En kuitenkaan tarkoita,
että pienten seurojen tulee yhdistyä isompien kanssa, vaan että erityisesti junioritoiminnassa seurojen pitää tehdä enemmän yhteistyötä luomalla yhteisiä toimintamalleja ja tavoitteita. Liiton pitää ohjata toimintaansa enemmän siihen suuntaan, että tällainen on seurojen näkökulmasta kannattavaa.

Puheenjohtajaksi on kolme ehdokasta. Ketä heistä kannatat puheenjohtajaksi ja miksi juuri häntä?

-En henkilökohtaisesti tunne ehdokkaista ketään. Istuvan ehdokkaan meriittilista on toki pitkä, tosin varmasti monen laji-ihmisen näkökulmasta sekä hyvässä että huonossa. Fakta on kuitenkin se, että kokemuksella ja verkostolla on tuollaisessa tehtävässä iso merkitys, mikä puoltaa nykyisen puheenjohtajan suuntaan. Toisaalta haastajista ainakin toisella vaikuttaa olevan hyviä ajatuksia sekä
innokkuutta, eikä istuvan puheenjohtajan vaihtaminenkaan olisi lajille huono ratkaisu. Tosin sellainen tilanne, jossa sekä hallituksen jäsenet, puheenjohtaja, että toiminnanjohtaja olisivat uusia, ei mielestäni olisi ideaalinen.

Mikä on mottosi elämässä/salibandyssa?

-Entinen Rangersin keulakuva ja nykyisin Mäntsälän NMKYssa valmentava Kinasen Jere toivoi, että seurojen ja liiton sijaan lajissa saataisiin pelaaja keskiöön. Olen siitä samaa mieltä ja ehkä siitä saisi monelle seuralle hyvän ohjenuoran.

-Koen, että minulla on työelämästä saadun vahvan johtamiskokemuksen sekä pitkän ja kattavan lajitaustan myötä hyvät valmiudet auttaa lajia kehittymään, sanoo Salibandyliiton hallitukseen ehdolla oleva Rangersin Mikko Alanko.

 

 

TEKSTI Mikko Karlsson

Vastaa