Janne Mustosesta Rangersin juniorivastaava

Salibandyseura Kirkkonummi Rangers lisää panoksia juniorijoukkueiden valmennukseen. Janne Mustonen aloitti kesäkuun alussa juniorivastaavana. Hän koordinoi G – C-junioreiden valmennusta ja toimii joukkueiden sekä niiden valmentajien tukena.

Rangers justeeraa valmennuksensa uusille urille. Valmennuspäällikkö Sebastian Fager-Pintilä saa aisaparikseen juniorivastaava Janne Mustosen. Uudelleenjärjestely liittyy siihen, että Fager-Pintilä toimii myös Divariin nousseen miesten edustusjoukkueen päävalmentajana.

Päävalmentajan tehtävän lisäksi Fager-Pintilän vastuulla on A- ja B-juniorien, miesten kakkosjoukkueen ja naisten edustusjoukkueen valmennuksen koordinointi. Työnjaossa Janne Mustosen vastuulle jäävät nuoremmat juniori-ikäluokat niin pojissa kuin tytöissäkin. Lisäksi Mustonen toimii C1-poikien ja B-junioreiden päävalmentajana.

Juniorivastaavan tehtävä on puolipäiväinen. Mustonen ennakoi työmääräkseen 20 – 24 tuntia viikossa. Mustonen työskentelee lisäksi varastopäällikkönä huonekalualalla.

-Työnjako on selkeä. Sebu vastaa Rangersin huippu-urheilusta ja Janne puolestaan huippu-urheiluun tähtäävästä valmennuksesta. Panostus junioreihin on seuran taholta määrätietoinen valinta ja se noudattaa jäsenkyselystä saatuja suuntaviittoja, kertoo Rangersin toiminnanjohtaja Kimmo Halonen.

Valmentajille oma polku

Rangers on rakentanut seuraan pelaajapolun, jota seuraamalla juniori voi kulkea Kylän joukkueissa aina edustusjoukkueeseen saakka. Mustonen ja Fager-Pintilä ovat nyt rakentamassa omaa polkua valmentajille.

-Tavoitteena on Rangersin valmentajien osaamistason nostaminen. Valmentajille tarjotaan lisää koulutusta niin seuran puitteissa kuin Salibandyliitonkin koulutuksissa. Myös valmentajien yhteistyötä ja yhteydenpitoa lisätään, kertoo valmennuspäällikkö Sebastian Fager-Pintilä.

-Kynnys lähteä mukaan on saatava mahdollisimman matalaksi. Ei välttämättä tarvitse olla omaa pelaajataustaa. Tekijöitä ei ole koskaan liikaa, korostaa juniorivastaava Janne Mustonen.

-Valmentajapolku on iso askel oikeaan suuntaan kilpailullisella puolella. Meille syntyy seurassa järjestelmällisempi kokonaisuus valmennuksessa, linjaa toiminnanjohtaja Kimmo Halonen.

Hän vakuuttaa, että junioreiden kausimaksut eivät Mustosen palkkaamisen myötä nouse. –Rangersin tavoite on saada 50 – 60 uutta pelaajaa vuosittain ja heidän myötä uusia joukkueita. Tämä tavoite vaatii täyttyäkseen uusia valmentajia, joten valmentajakoulutukset on saatava pyörimään. Seuran pitkän linjan tavoite on, että miesten edustusjoukkue pelaa liigassa vuonna 2023. Sen tavoitteen saavuttamiseen vaaditaan työtä, korostaa Halonen.

Oman seuran kasvatti

Janne Mustosen ura salibandyssa on pitkä. Se alkoi kaveriporukassa pelailusta. –Se oli silloin sählyä, naurahtaa Mustonen.

Hänen ensimmäinen seuransa on SC-Kirkkonummi, jossa Mustonen pelasi V-divarista aina ykköseen saakka. Se oli aikaa, jolloin Kirkkonummella oli kaksi ykkösen salibandyseuraa ja kovat paikallisderbyt.

Kylän joukkueet yhdistyivät Rangersiksi. Janne Mustosen peliura huipentui 2002, kun Rangers nousi liigaan. –Pelasin vielä muutaman pelin liigajoukkueessa, mutta paikat eivät kestäneet.

Mustoselle tuli välivuosia salibandyyn, kunnes oma poika kiinnostui pelaamaan ja isästä tuli valmentaja. Hän valmensi viisi vuotta 2001 syntyneitä poikia, kunnes jäi taas hetkeksi lajista tauolle.

Nyt hänellä alkaa aivan uusi vaihe juniorivastaavana. Samalla alkaa kolmas kausi -03 poikien kanssa. Omat pelit alasarjoissa ovat jääneet vähiin.

-Alkukesästä, ennen lomia minun täytyy saada kontaktit kaikkiin valmentajiin ennen kuin elokuussa on taas täysi höyry päällä joukkueissa. Seuraan joukkueiden treenejä. Valmentajakoulutusten käynnistäminen on iso osa alkavaa työtäni, listaa Janne Mustonen.

Tämän kaksikon, Janne Mustonen (vasemmalla) ja Sebastian Fager-Pintilä, vastuulla on Rangersin valmennuksen koordinointi. Lisäksi kummallakin on myös valmennusvastuita eri joukkueissa.

-Ehkä tämä on tulevaisuudessa kokopäiväinen työ, pohtii Rangersin uusi juniorivastaava Janne Mustonen.

TEKSTI JA KUVAT Mikko Karlsson